De AEX sloot met een winst van 3,69 punten (1,3 procent) op 287,05 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 10,63 punten (2,4 procent) hoger op 456,65 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen tot 1,9 procent omhoog. Frankfurt noteerde 0,1 procent lager.
Het is voor het eerst in 12 handelssessies dat de AEX weer winst behaalt. Maandag zakte de hoofdgraadmeter in Amsterdam nog 4,4 procent door schrik over de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s op vrijdag.
Dow Jones
De beurzen in New York stonden na een paar uur handel tot 3,1 procent in de plus. De toonaangevende Dow-Jonesindex kelderde maandag nog 5,5 procent.
Koopjesjagers sloegen hun slag na de zware verliezen van de afgelopen tijd. De sterkste stijger in de AEX was de producent van navigatiekastjes TomTom (plus 7,8 procent). De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore won 6,8 procent en bodemonderzoeker Fugro ging 5,6 procent omhoog.
Randstad
Uitzendconcern Randstad steeg 3,4 procent en herstelde daarmee van een koersdaling van ruim 6 procent eerder op de dag. Chemieconcern AkzoNobel ging 5,5 procent omhoog en vastgoedbedrijf Unibail Rodamco won 6,2 procent.
De olieprijzen toonden ook herstel van de klappen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 82,31 dollar, 1,2 procent meer dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie steeg 0,9 procent tot 104,72 dollar per vat.
Euro
De euro noteerde 1,4230 dollar, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel maandag.
De aandelenbeurs in Frankfurt werd omlaaggetrokken door stevige koersverliezen voor de energieconcerns EON en RWE, die tot 6,3 procent daalden. De winstgevendheid van de ondernemingen staat zwaar onder druk door de plannen om alle Duitse kerncentrales te sluiten.
Beleggers keken verder uit naar de rentevergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken Federal Reserve. Investeerders zijn vooral benieuwd of de Fed aanwijzingen zal geven over mogelijke nieuwe steunmaatregelen voor de economie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl